Als je met je bedrijf ambities hebt om internationaal te gaan is dat natuurlijk heel erg spannend en leuk. Het vraagt echter ook om een uitgebreide voorbereiding en wat maatregelen die je binnen je bedrijf zal moeten implementeren. Bij internationaal ondernemen komt onder andere kijken dat je in landen klanten hebt waar andere wet en regelgeving geld. Maar ook waar andere waarden en normen gelden waarmee je rekening moet houden wil je succesvol zijn bij internationaal ondernemen. Zo is bijvoorbeeld in Duitsland en Engeland het zakendoen heel formeel, terwijl in Frankrijk zaken doen onder het genot van een diner weer heel gebruikelijk is. Daarom vertellen we je in dit blog graag alvast wat meer zodat de goede voorbereiding kan beginnen.
Cultuuraspecten bij internationaal ondernemen
Als je in het buitenland voet aan wal probeert te krijgen dan is het verstandig je goed in te lezen in de gebruiken van het betreffende land. Veel ondernemers vergissen zich in de verschillen die er kunnen zijn in het zakendoen in een ander land. Als je je hier niet op voorbereid kan het zomaar zo zijn dat je eerste indruk totaal verkeerd uitpakt. Om even wat voorbeelden te noemen in Engeland is het zo dat privé en zakelijk strikt gescheiden zijn. Als je dus in je eerste gesprek begint over privézaken van je zakenpartner dan is de kans groot dat dit verkeerd valt zonder dat je het in de gaten hebt. Engelsen zullen dat namelijk niet zo snel openlijk prijsgeven. De kans dat je echter een klus zal krijgen is wel aanzienlijk kleiner geworden. Ook is het in Engeland zo dat gesprekken altijd formeel zijn. Zorg dat je netjes en formeel bent gekleed en zorg ook dat je op tijd bent. Als je overigens even het ijs wil breken dan kan je dus beter beginnen over iemands bedrijf in Engeland. Daar vertellen ze graag over en heeft dus ook een meer zakelijke insteek.
Andere aspecten bij internationaal ondernemen
Hopelijk lukt het je om in het buitenland ook klanten te werven. Als dit zo is dan komen daar wel wat zaken bij kijken die je in je bedrijf moet regelen. Allereerst krijg je te maken met een een contract en facturen die je in een andere taal moet opstellen. En let erop dat je daarin ook rekening houdt met de wet- en regelgeving die in dat land geld. Je zal dus ook juridische kennis moet zoeken om je daarbij te assisteren als je dat niet hebt.